Post navigation

din filme

„Cei 8 odioşi”. Sau mincinoşi? Zi-le, Șeherezada!

Cei 8 mincinoşi, i-aş numi pe odioşii lui Tarantino dacă e să mă gândesc că Şeherezada trebuia să inventeze o nouă poveste ca să trăiască. Exact ca ei. Câştigă îndurare şi zile cel care ştie să mintă mai bine. 

Nu prea le are Tarantino cu puritanele în filmele sale, în Cei 8 odioşi, de pildă, loveşte bine în feminitate – Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) îşi ia pumni zdraveni în faţă, exact acolo unde o doamnă ţine mai mult. Femeile nu sunt ca fecioarele din O mie şi una de nopţi, ele trebuie să mai şi supravieţuiască, de aceea le transformă regizorul în Şeherezade. Pe domni, de asemenea. Toţi au ceva de zis, sau mai degrabă de inventat, pentru a-şi salva pielea în faţa „regelui“ care este, aţi ghicit, moartea.

Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), foto: gaspargloves.com

Când simte că ştreangul i se apropie de gât, Daisy Domergue toarnă una gogonată rău. Îşi împănează minciuna atât de bine, încât o crezi. Asta dacă ai uitat cine e şi care îi este miza. Apoi, Major Marquis Warren (Samuel L. Jackson) şi scrisorea lui Lincoln. O altă făcătură. Dar cu ea a reuşit să-şi scape zilele de la pieire, i-a „dezarmat pe albi“ citindu-le-o, zice, iar atunci când albii sunt dezarmaţi, negrii devin puternici. Şi mai ales Joe Gage (Michael Madsen), povestaşul meu preferat, pentru că parodiază însăşi ideea de poveste (sfidează, oare, şi moartea?). Cine a mai văzut un cowboy care stă cuminte la lumina lămpii şi la focul şemineului scriindu-şi memoriile? Nu e prea cusută cu aţă albă? E scumpă viaţa în filmele lui Tarantino şi cere multe sacrificii. Continuarea pe dinfilme.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *