Polirom

Povestasii din Raiul Gainilor

din carti

Consumati peste oceanic, fratilor! Si gemuri de fructe
(Hleanda)

Unii sunt atat de simpatici, incat ii asculti fara suflare, pe altii simti nevoia sa-i intrerupi, sa-i mai intrebi una, alta, iar cei mai putini nu spun nimic. Si daca nu spun nimic, devin antipatici. Iar singurul lucru care-ti ramane de facut e sa inventezi tu o poveste in jurul lor. Nu tu, cititorul, tu, povestasul din „Raiul Gainilor“. Daca nu inventezi, nu povestesti. Daca nu povestesti, nu supravietuiesti. Te mananca uitarea. Sau cainii, cum s-a intamplat cu Hleanda.

Continue reading …

Emil Brumaru, la Gaudeamus 2014

din carti

Cad castane din castani. Amintiri de ieri si de azi, de Emil Brumaru si Veronica D. Niculescu, este, respectand cuvintele autorilor, o carte a unei prietenii de 8 ani, despre lucruri jucause si serioase: „Copilarie“, „Viata“, „Carti“, „Moarte“, „Un pic din toate“, „Basm“ si „Septembrie 2011“ sunt capitolele „diablogurilor“. Diabloguri, pentru ca ideea unui volum scris in tandem a plecat de la un schimb de comentarii pe un blog, dintre Veronica D. Niculescu si autorul Rezervatiei de ingeri. Cartea a fost lansata azi, la standul editurii Polirom, in prezenta celor doi scriitori si a lui Radu Vancu, iar discutia a fost moderata de Adrian Cristea Enache. Inregistrarea, mai jos:

Nota: Veronica D. Niculescu – minutul: 12.51, 33.39
Emil Brumaru – minutul: 20.38, 35.40

Continue reading …

Sunt o baba comunista. Cartea

din carti

Stiti care sunt cele 7 minuni ale comunismului? Unu: in Romania toata lumea are serviciu. Doi: desi toata lumea are serviciu, nimeni nu munceste. Trei: desi nimeni nu munceste, planul se face peste 100%. Patru: desi planul se face peste 100%, magazinele sunt goale. Cinci: desi magazinele sunt goale, toata lumea are ce manca. Sase: desi toata lumea are ce manca, nimeni nu e multumit. Sapte: desi nimeni nu e multumit, toata lumea aplauda.

"Sunt o baba comunista" - Dan LunguAr mai fi si o a opta minune, daca e sa ramanem in interiorul cartii lui Dan Lungu. Desi comunismul e detestabil pentru cei care l-au experimentat, pe altii ii face sa rada. Cel putin, cu asta am ramas eu dupa ce am citit romanul. Si cu inca ceva: cu o vaga definitie asupra fericirii. Continue reading …

Filip Florian – despre scris, tabieturi si bufnite

din carti, din lume

Nu imi doresc sa ma recunoasca lumea. Imi doresc sa imi placa sa scriu.

imageUn roman care incepe cu un tunel in zapada, continua cu o poteca si se incheaga cu o intalnire magica – intalnirea dintre un copil si un adult. Asa a fost si intalnirea dintre cititori si Filip Florian, asta seara, la Carturesti Verona.

De Filip Florian am auzit prima data intr-o… librarie. Am vazut titlul Degete mici, scris cu rosu, in colectia Top 10+ de la Polirom, m-a atras teribil sintagma in sine si am cumparat cartea. De la primele pagini am intuit ceea ce urma sa fie “the beginning of a beautiful friendship”; astfel, dupa Degete mici au urmat Baiuteii (roman scris in tandem cu Matei Florian, fratele lui), Zilele regelui si recenta Toate bufnitele.
Continue reading …