din carti

Evrei, chinezi, arabi – istoria lor in doar cateva cuvinte

imageRabinii pot fi mai puternici decat Dumnezeu, discipolii mai intelepti decat maestrii, iar lucrurile neinsemnate mai valoroase decat cele insemnate – iata trei „boabe de intelepciune“, culese din „Cercul mincinosilor – povesti filozofice din lumea intreaga“, scrisa de Jean-Claude Carrière (Humanitas, 2006). Autorul a lucrat la aceasta carte peste 25 de ani, adunand in ea povesti mai scurte sau mai lungi care „sa atinga usor tot ceea ce framanta omenirea“. „Cel mai bun rabin“, „Plecarea corabiilor“ si „Rasplata“ sunt doar trei din cele aproape patru sute de povesti din cartea mai sus amintita.


Cel mai bun rabin

Trei evrei, din comunitati diferite, se faleau cu insusirile rabinilor lor.
Primul zicea:
– Al nostru are o credinta atat de puternica si o asemenea frica de Dumnezeu, incat tremura necontenit, zi si noapte. Trebuie legat, altfel ar putea cadea din pat. – Al nostru, a spus al doilea evreu, este atat de sfant, incat Domnul tremura dinaintea lui, de teama sa nu-l supere cumva. Iata de ce lucrurile nu merg prea bine in lume, in ultima vreme. Dumnezeu tremura intruna.
La randul sau, cel de-al treilea evreu a spus:
– Rabinii vostri sunt grozavi, nu ma indoiesc. Dar al nostru, dupa parerea mea, ii intrece. A tremurat si el mult timp. Pe urma a cugetat adanc, dupa care l-a intrebat pe Dumnezeu: „Asculta, la ce ne foloseste sa tremuram?“.


Plecarea corabiilor

Un maestru zen i-a zis unui discipol, aratandu-i marea:
– Spui ca spiritul este mai tare decat materia. Ei bine, impiedica plecarea corabiilor pe care le vezi acolo.
Discipolul a lasat storurile ferestrei pe care se uitau.
– Da, a spus invatatorul zambind si ridicand storurile, e bine, numai ca te-ai slujit de maini. Atunci discipolul a inchis ochii.


Rasplata

Un scurt poem arab spune ca o picatura de ploaie a cazut in mare si a strigat:
– O, mare! Ce putin insemn eu fata de tine!
Picatura a fost adapostita si hranita de o scoica. S-a preschimbat intr-o perla minunata, care stralucea in coroana unui rege. Vie, pretioasa si unica – pentru ca spusese ca nu inseamna nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *