Post navigation

din filme

„Ex Machina“: Zeul, pionul şi femeia

Nu ştiu să joc şah. Dar dacă ar fi să-mi imaginez acest joc, probabil că lucrurile ar sta ca în „Ex Machina“. Trebuie să ai o strategie, să fii cu un pas înaintea adversarului, să calculezi şi posibilitatea eşecului. Nu doar a victoriei. Este una dintre ideile cu care am rămas după vizionarea filmului.

Şi, ca să rămânem în contextul filmului, mai e nevoie de ceva: trebuie să cunoaştem bine nu numai regulile jocului, ci şi pe adversarul în sine. Joci şah cu un om sau cu un calculator? 


Povestea, pe scurt. Caleb (Domhnall Gleeson), un programator de 24 de ani, angajat al unei companii de IT, câștigă o competiție internă care are ca premiu o săptămână alături de Nathan (Oscar Isaac), șeful companiei, la reședința lui izolată din munți. Dar, când Caleb ajunge pe domeniul acestuia, descoperă că va fi nevoit să participe la un experiment fascinant, dar foarte bizar, testul Turing, în care va trebui să interacționeze cu prima inteligență artificială reală din lume, Ava (Alicia Vikander). Povestea este previzibilă până la un punct. În momentul în care femeia-robot îşi impune propriile mişcări pe „tabla de şah“, lucrurile iau o întorsătură total neaşteptată.

11
Nathan şi Caleb

Inteligenţa artificială. Regizorul Alex Garland şi-a descris realitatea pe care o prezintă în film ca fiind ceva care se poate petrece în următoarele zece minute, în sensul că, dacă Google sau Apple anunţă mâine că au inventat-o pe Ava, ştirea ne-ar surprinde şi nu prea. „Ava nu e o decizie conştientă, ci o evoluţie“, îi răspunde Nathan lui Caleb, întrebat de ce a creat-o pe Ava. Inteligenţa artificială este de mult un adevăr, vrea să ne spună Garland. Şi îşi susţine ideea şi prin replica lui Nathan. Este un adevăr în permanentă mişcare, care evoluează şi care nu ar trebuie să ne mai uimească. În Ex Machina, însă, inteligenţa artificială este puternic umanizată. Senzual de umanizată. Continuarea pe dinfilme.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *