Post navigation

din filme

Interviu cu Elena Popa, protagonista din „Autoportretul unei fete cuminți“

S-a întors recent de la Rotterdam, unde a avut loc premiera mondială a filmului  regizat de Ana Lungu. Am vorbit cu Elena Popa despre Cristiana, despre șanse și  neșanse în cazul unui actor din România, despre scriitori, regizori și oameni pe care îi admiră.


Te-ai născut în Piatra-Neamț și te-ai îndrăgostit de teatru în timp ce vedeai spectacolele de la Teatrul Tineretului. Acum, ești actriță. Ai jucat vreodată în Piatra sau ți-ai dori să joci și în Piatra?
Elena Popa: Da, în anii de liceu, la „Petru Rareș“, din Piatra Neamț, am văzut câteva spectacole care și acum îmi sunt foarte dragi: „Orfanul Zhao“, „Jucăria de  vorbe“, „Antigona“… Am venit de câteva ori la Festivalul din oraș cu spectacole realizate în alte teatre din țară. Am fost mereu bucuroasă să pot juca acasă și să știu că mama nu trebuie să facă decât un sfert de oră până la teatru ca să vină să vadă un spectacol în care joc :). (n.r. Elena Popa este, in prezent, actriță la Teatrul „Andrei Mureșanu“ din Sfântu Gheorghe.)  

Dacă ai număra rolurile pe care le-ai interpretat, în piesele de teatru și în filme, câte s-ar aduna?
Ha, ha, nu le-am numărat niciodată… Pe cele din filme mi-e foarte simplu, pentru că nici nu sînt multe: 5! Rolurile din spectacolele de teatru ar fi mai multe, hai să zicem în jur de 30.  

Un scriitor spunea că, după ce scrie o carte, simte nevoia să omoare/îngroape cartea, respectiv, personajele (să facă, spune el, un „parastas“ al personajelor), pentru a putea trece, detașat, la următorul roman. În cazul unui actor se întâmplă la fel? E nevoie, de exemplu, de o pauză pentru a trece de la un rol la altul?
Cred că așa ar fi cel mai sănătos. Să ai posibilitatea de a-ți mai lua câte o pauză între proiecte, respectiv roluri. Uneori lucrul acesta nu se întâamplă, alteori nu simți nevoia, dimpotrivă, treci de o premieră și zici: „Acum, acum trebuie să mă apuc urgent de ceva nou!“. Să umpli golul sau să fugi de liniște. Dar mai există și panicoasele situații în care pauzele devin interminabile și ai senzația că pedalezi în gol. Atunci cred că cel mai riscant e chiar să te apuci să faci ceva. Pentru că poate ieși foarte ok sau, dimpotrivă, foarte prost.  

Pentru că tot am pomenit de scriitori, care este scriitorul tău preferat?
James Joyce. Forever!  

Dar actorul/actrița preferat/ă?
De la noi, Alex Potocean, Kézdi Imola. Din afară, Edward Norton.

Lucrul la rolul Mașei, cu domnul Dabija, a fost un moment foarte important pentru mine ca actor.

Foto: Cornel Lazia
Foto: Cornel Lazia

Dintre toate rolurile pe care le-ai interpretat, de care te-ai lipit cel mai tare?
De „Mașa“, din „Trei surori“, de Cehov, în regia lui Alexandru Dabija.  Continuarea pe dinfilme.ro

 

One thought on “Interviu cu Elena Popa, protagonista din „Autoportretul unei fete cuminți“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *