Post navigation

din culise, din filme, din lume

Jurnal animat: „Împărăția viselor și-a nebuniei“

Lumea nu e destul de simplă pentru a fi exprimată în cuvinte.
(Hayao Miyazaki)

În ziua a patra de Anim’est, m-am teleportat în Japonia, printre vise și nebunii, direct în culisele unui studio de animații, faimosul Ghibli, alături de și mai faimosul Hayao Miyazaki.


Produs de Nobuo Kawakami și regizat de Mami Sunada, Tărâmul viselor și-a nebuniei (2014) este un documentar despre Studioul Ghibli, despre oamenii din spatele și din interiorul lui, despre pasiunea pentru animații, despre Miyazaki, firesc, și, nu în ultimul rând, despre cele mai recente două lungmetraje scoase de Studio:  The Wind Rises (Se-nalță vântul, r. Hayao Miyazaki) şi The Tale of Princess Kaguya (Povestea Prințesei Kaguya, r. Isao Takahata).


TITLUL. De ce Tărâmul viselor și-a nebuniei? „Cei care construiesc mașini și avioane ajung o unealtă a industriei pentru care lucrează. Trăiesc un vis blestemat. Așa e și cu animația“, spune regizorul și scenaristul lungmetrajului The Wind Rises. Miyazaki face legătura cu aparatele de zbor, pentru că sunt o pasiune a lui din timpul copilăriei, o pasiune pe care a tradus-o vizual în multe din filmele sale – pisici uriașe cu rol de autobuze zburătoare, dirijabile și avioane militare, mături care transportă personaje dintr-un loc în altul. Continuarea pe dinfilme.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *