Post navigation

din amintiri, din carti

Doua ipostaze indisolubile: omul politic si omul de stiinta

Cele doua ipostaze se completeaza reciproc si se unesc stralucit intr-o exemplara personalitate a Romaniei de azi.
Ion Cristoiu

Cununa de lauri (Pagini literare dedicate Elenei Ceausescu)Romania de azi este Romania anului 1989, iar textul pe care urmeaza sa-l cititi este semnat de Ion Cristoiu. A fost publicat in volumul „Cununa de lauri“ si, alaturi de numele cunoscutului ziarist, mai apar si alte semnaturi-surpriza (Radu Beligan, Dumitru Ghişe, Ion Besoiu). Chiar daca Elena Ceausescu este pomenita de 14 ori intr-un fragment de 391 de cuvinte, iata cum, printre randuri, aflam si un lucru cu totul nou: tovarasa era nu doar savant si om politic, ci si un bun organizator, pardon, veritabil organizator. Domnule Cristoiu, adevarata lucratura intr-ale spiritului!


„Oamenii de stiinta si cultura, toti lucratorii din domeniul spiritual vad in personalitatea tovarasei doctor inginer Elena Ceausescu intruchiparea exemplara a trasaturilor inaintate ale intelectualului roman dintotdeauna. De-a lungul istoriei noastre nationale lucratorii intr-ale spiritului n-au pregetat sa adauge neistovitei trude din laboratorul de creatie activitatea publica de demni cetateni ai tarii lor. Ipostaza civica a fost intotdeauna, la marii nostri intelectuali o alta fata a ipostazei lor de creatori.

Pentru a defini personalitatea tovarasei doctor inginer Elena Ceausescu, ziaristii straini au folosit, in dese randuri, sintagma savant si om politic. E o disociere, ivita, lucrul trebuie recunoscut, din necesitati analitice. Caci, in realitate, in personalitatea Elenei Ceausescu, savantul nu poate fi despartit de omul politic si omul politic nu poate fi despartit de savant. Cele doua ipostaze se completeaza reciproc si se unesc stralucit intr-o exemplara personalitate a Romaniei de azi.

Savantul Elena Ceausescu, consacrandu-si energia creatoare cercetarilor intr-un domeniu de mare aplicabilitate practica, contribuie astfel la antingerea unuia dintre cutezatoarele obiective ale omului politic Elena Ceausescu: accelerarea progresului material si spiritual al tarii. Omul politic Elena Ceausescu, raspunzand de indrumarea si organizarea stiintei din Romania, creeaza, prin talent si clar viziune politica, climatul necesar bunei desfasurari a contributiei savantului Elena Ceausescu. Savantul Elena Ceausescu aduce in planul militantismului politic autoritatea pe care o da prestigiul unor stralucite rezultate in domeniul de specialitate. Bogatele cunostinte stiintifice si culturale se regasesc stralucit in modul exemplar in care omul politic Elena Ceausescu conduce stiinta si cultura romaneasca de azi.

Omul politic Elena Ceausescu aduce, in domeniul cercetarii savantului, exceptionala experienta organizatorica. Stiinta nu mai e astazi o activitate singuratica, izolata, in mijloacele si obiectivele sale, de ceilalti cercetatori. Adevaratul savant modern este in acelasi timp si omul complex ce poseda capacitatea de a conduce colective de cercetare, fiind un veritabil organizator al muncii celorlalti. Stralucitele rezultate ale savantului Elena Ceausescu, obtinute in fruntea unor colective de cercetare, isi au explicatia, nu numai in calitatile savantului, ci si in bogata experienta de om politic.

Cele doua ipostaze indisolubile ale personalitatii tovarasei Elenei Ceausescu se intalnesc, in chip fericit, in lupta pentru pace desfasurata de savantul si omul politic Elena Ceausescu. O lupta prin care tovarasa Elena Ceausescu, actualizeaza si potenteaza o semnificativa traditie a intelectualitatii romanesti, ce se constituie intr-un model de urmat pentru toti oamenii de stiinta din tara si din lume.“

ION CRISTOIU


Cununa de lauri (Pagini literare dedicate Elenei Ceausescu), Editura Eminescu, 1989, pagina 300

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *