din carti

Emil Brumaru, la Gaudeamus 2014

Cad castane din castani. Amintiri de ieri si de azi, de Emil Brumaru si Veronica D. Niculescu, este, respectand cuvintele autorilor, o carte a unei prietenii de 8 ani, despre lucruri jucause si serioase: „Copilarie“, „Viata“, „Carti“, „Moarte“, „Un pic din toate“, „Basm“ si „Septembrie 2011“ sunt capitolele „diablogurilor“. Diabloguri, pentru ca ideea unui volum scris in tandem a plecat de la un schimb de comentarii pe un blog, dintre Veronica D. Niculescu si autorul Rezervatiei de ingeri. Cartea a fost lansata azi, la standul editurii Polirom, in prezenta celor doi scriitori si a lui Radu Vancu, iar discutia a fost moderata de Adrian Cristea Enache. Inregistrarea, mai jos:

Nota: Veronica D. Niculescu – minutul: 12.51, 33.39
Emil Brumaru – minutul: 20.38, 35.40

Citat extras din „Fragment fara samburi“, cap. „Ma indragostisem de bilele de biliard“ – Copilarie, Cad castane din castani. Amintiri de ieri si de azi, Emil Brumaru, Veronica N. Niculescu, Editura Polirom, 2014, p. 12

Veronica D. Niculescu: Mirosurile, mirosurile din copilarie… Da, tutungeriile vechi. Ma trimitea tata dupa tigari, alergam intr-un suflet sa ii iau – vai, nu erau tigari bune! – Amiral sau Snagov sau, mai rar, mentolatele Zefir, cu cutia verde cartonata. Le miroseam pe drumul spre casa, faceam sa scrasneasca sub degete firisoarele de tutun captive in folia de celofan si inspiram adanc. Acasa, fiecare intr-un fotoliu, cu masuta lunga intre noi – el fuma, eu ii luam cate o tigara si o plimbam neaprinsa pe sub nas… (…)

Emil Brumaru: (…) Tata nu fuma. Eu am fumat prima data chistoace culese chiar din closetul infernal al haltei. M-a prins un unchi al meu si m-a spus… A fost prima bataie cu cureaua aplicata a lui taica-meu… Dupa ce m-a batut, m-am dus in curtea din spatele haltei si am fumat pe indelete o tigara adevarata, alba, lunga, luata din sat, de la un negustor ce-mi da tigari (ziceam ca pentru acari) in schimbul unor oua furate de mine din cuibarele gainilor, de prin grajd…“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *