Bucuresti

Interviu cu Joris Mathieu: „Orice ţine de fantastic ne face curioşi“

din lume

Repet: este suficient ca o carte să fie posibilă pentru ca ea să existe.
(Jorge Luis Borges) 

Este autorul unei mașinării care-și propune să aducă fantasticul în realitate. Concret, material. O idee care i-a locuit și pe Borges, Cortázar, Márquez. Borges și fantezia lui legată de „biblioteca ideală“ au stat, de altfel, și la baza acestui proiect. Am aflat asta direct de la Joris Mathieu, sosit în București cu ocazia inaugurării cabinei literare L.I.R. Continue reading …

Bucuresti vs Hollywood – mituri, legende si fapte

din carti

In Bucurestiul interbelic, la terase si in gradinile de vara, se auzea muzica lui Ion Vasilescu sau a lui Gica Petrescu. In cafenelele literare, la Capsa ori Café de la Paix, Zaharia Stancu polemiza, iar Ion Minulescu creiona calambururi. In zona, pe scena teatrului, debutau Tudor Musatescu si Radu Beligan. Si tot la o aruncatura de bat, pe Calea Victoriei, Josephine Baker soca prin aparitia ei intr-o sareta trasa de un strut.

Continue reading …

Capsa, „buricul tarii si cronica ei vie“

din amintiri

Sunt parca locuri care, dintr-un inceput, primesc o anumita soarta, de la care nu se mai pot abate. 
– Gheorghe Crutzescu

„Un flasnetar la Capsa“, pictura de Deliu Doru CristianBucurestenii au dat de gustul absintului si al ananasului proaspat, pentru intaia oara, la Capsa. Fetele „cumsecade“ se fereau de trotuarul lui Capsa ca de necuratu’. La Belle Otero, insa, o dansatoare infocata, a framantat trotuarul goala, in zapada, chiar daca s-a ales cu o congestie pulmonara. Toti au scris istorie pe Calea Victoriei. Si povesti fabuloase, evocate intr-o carte fabuloasa, „Podul Mogosoaiei. Povestea unei strazi“, de Gheorghe Crutzescu.

Continue reading …

Cu bastonul prin Bucuresti

din amintiri

Bucura-te ca esti om si nu bacilul Koch! Sau plosnita, porc, magar ori limbric. Daca stai în Crangasi, fii fericit! Puteai foarte bine sa stai in Ferentari. Cand esti dus la sectie, bucura-te, omule, ca nu esti dus la ocna! Sau la sanatoriu. Sau la crematoriu! Sau la Gradina Zoo sau, Doamne fereste, în Parlament. Daca te-a-nselat nevasta, bucura-te, omule, ca te-a-nselat pe tine si n-a-nselat patria! (…) Bucura-te, omule!


Continue reading …

The Human Body. Oameni in oglinda

din lume

The Human Body. Oameni in oglindaStiati ca, in prima varsta a vietii am gazduit, in noi, o meteorica glanda endocrina a carei atrofiere este relationata cu imbatranirea? Dar ca nervul sciatic pleaca din bazin si ajunge pana in talpa? Poate da, poate nu. Oricare ar fi raspunsul, expozitia The Human Body, dincolo de controversele pe care le-a starnit de-a lungul timpului, reactiveaza sau improspateaza lectiile de anatomie din liceu. Continue reading …

Adam si Eva contemporani

din lume

Adam si EvaDe aproximativ un an de zile, in fata Muzeului Taranului Roman, au fost amplasate doua torsuri reprezentandu-i pe Adam si Eva la batranete. “I-am cioplit dintr-o piatra dura, care mi-a dat senzatia ca ar putea rezista de la inceputul pana la sfarsitul lumii”, scrie pe placuta informativa, autorul lucrarii, sculptorul Adrian Ilfoveanu. Doar ca, fermitatea pieptului in contrast cu rotunjimea generoasa a burtilor, imi sugereaza mai degraba un cuplu de tineri contemporani, consumatori de junk food, decat doua personaje biblice in varsta. Continue reading …