din lume

Maroc: tajine, argan şi schi pe dune de nisip

Sunt multe lucruri de făcut în Maroc – de la vizitele în vestitele pielării, până la schi pe munţii de nisip din Erg Chebbi, de la simpla degustare a unui ceai de mentă, până la statul la palavre în Jemaa El Fna. Şi, evident, poze cât încape. Aparatul foto în această ţară este la fel de important ca apa. Sau ca turbanul în deşert. 


Schi pe dunele de nisip. Erg Chebbi şi Erg Chigaga sunt renumite în Maroc pentru dunele uriaşe de nisip. Se află aproape de Merzouga, unde este făcută şi poza de mai jos. În perioada cea mai caldă a anului, mulţi marocani vin aici, se îngroapă în nisipul fierbinte până la gât şi stau aşa timp de câteva minute. Este bun pentru reumatism, spun ei. Alţii, însă, aleg să se dea cu schiurile.

Schiuri


Violet de Maroc. În afară de apă, recomandată să fie cumpărată îmbuteliată, şi îmbrăcămintea adecvată, un alt „accesoriu“ indispensabil este aparatul foto. Marocul este plin de culoare, exploziv în detalii şi nuanţe.

Pisica


Apus saharian. Spuneam, mai sus, de aparatul foto ca accesoriu indispensabil. Apusurile sahariene fac parte, şi ele, dintre argumente.

Desert


Uleiul de argan. Pentru ca uleiul de argan să fie de bună calitate, caprele mănâncă seminţe de argan, le elimină, femeile le culeg din fecale, le spală şi le storc bine. Unii nu cred în această metodă tradiţională. Eu cred.  Cea mai scumpă cafea din nordul Thailandei are în spate cam aceeaşi poveste. Cu o singură diferenţă: „malaxoarele“ sunt elefanţii. :) Vedeţi aici filmuleţul. 

_DSC6810


Tajine. Mâncare specific marocană, preparată din carne, legume şi cartofi. Carnea poate fi de vită, viţel, miel, pui, porc, iar denumirea vine de la recipientul în care este făcută. Secretul gustului constă în felul în care este gătită: neapărat la foc mic şi neapărat în vas de lut. 

_DSC6792


Colonii de maimuţe. Prietenoase, pentru că sunt învăţate cu oamenii, maimuţelor le plac bananele şi alunele în coajă. _DSC6381


Cascadele Ouzoud. Unul dintre cele mai vizitate locuri din Maroc. În imediata apropiere, văi verzi, livezi, mori şi chei de-a lungul râului El Abid. Cascadele Ouzoud se află la 167 km de Marrakech.

_DSC6224-2


Tăbăcăriile. O vizită la oricare dintre pielăriile din Maroc se face obligatoriu în compania mentei verzi. Dat fiind procedeul de curăţare şi tăbăcire, miresmele nu sunt foarte uşor de suportat.  

_DSC6150


Pe străzi, printre localnici. Aici nu e nevoie să mai mirosiţi mentă… Atenţie la comercianţi! Unii sunt nepermis de insistenţi. Am găsit multe informaţii în acest sens pe alte bloguri

_DSC5740


Copaci cu capre. Ce caută caprele în copaci? Caută seminţele de argan, pe care le mănâncă, o delicatesă pentru ele. Ca şi uleiul folosit în cosmetică sau alimentaţie. 

_DSC5677


Ceaiul de mentă. Dulce şi energizant, ceaiul de mentă înlocuieşte berea de la noi. O înlocuieşte doar ca popularitate în rândul marocanilor, efectul şi gustul nu sunt aceleaşi :). Dar, alături de tajine, se spune că este unul dintre lucrurile care merită încercate.

_DSC5665


Jemaa El Fna, piaţa centrală din Marrakesh. Are de toate: fructe, mâncare, apă, accesorii, haine şi îmblânzitori de şerpi. Noaptea, devine şi mai animată. Jemaa El Fna poate fi un motiv în sine pentru o vizită în Maroc.

Jemaa El Fna 

Foto: Marian Ciubotaru pentru dinviata.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *