patapievici

Şapte ani fără Monica Lovinescu

din lume

Anii de formare din România, relaţia cu mama ei, anii plecării şi ai stabilirii la Paris. Pe scurt, acesta a fost planul „Întoarcerilor la argument“ de joi, 26 martie (anunţat la min. 15.22). Invitate, Ioana Pârvulescu şi Cristina Cioabă, subiectul întâlnirii, Monica Lovinescu.

Continue reading …

Un roman in America

din lume

Mircea S. MartinEditia a XVI-a, a „intoarcerilor“ la argument, l-a avut ca invitat pe Mircea S. Martin, medic chirurg roman stabilit in S.U.A. Cartea sa, „America, povestita unui prieten din Romania“, contine o serie de scrisori trimise, de-a lungul vremii, lui Gabriel Liiceanu. Nu sunt de acord cu cateva dintre lucrurile pe care le-am auzit aici, dar mai bine va las pe voi sa va faceti propria parere. Continue reading …

Inapoi la argument, cu Mirel Banica (editia XV)

din lume

Pelerinii adevarati nu sunt foarte vorbareti.
Mirel Banica

Invitatul editiei II, din noul sezon al dialogurilor moderate de H.R. Patapievici, a fost Mirel Banica, iar tema, „Despre fenomenul pelerinajelor in Romania contemporana“, un subiect fragil, in contextul unei dispretuiri generale a pelerinajelor, plecand de la televiziune, pana la mediul virtual. „Mass media, in loc sa transmita mesajul religios, il fabrica. Ti se spune ce sa faci la pelerinaj, ti se spune ca e inghesuiala, ti se spune ca sunt acolo tot felul de oameni de o categorie inferioara (…)“, argumenteaza Mirel Banica. Si concluzioneaza: „Ceea ce vedeti, nu dispretuiti, daca tineti la crestinismul nostru“.

Inapoi la argument, cu Lucian Boia (editia XIV)

din lume

Seria dialogurilor moderate de H.R. Patapievici a reinceput. Invitatul editiei I, din noul sezon, a fost Lucian Boia, iar tema, „Balcic. Micul Paradis al României Mari“. Pentru cine nu are timp sa citeasca volumul, discutia dintre autorul cartii si H.R. Patapievici este mai mult decat suficienta.

Inapoi la argument, cu Adriana Babeti (editia XIII)

din lume

S-au nascut dintr-un mit, dar timpul le-a transformat intr-o realitate. Exista din cele mai vechi secvente ale vremii, exista si astazi – ce femeie nu se simte onorata cand este comparata cu o amazoana? Si n-au nici o legatura cu Amazonul, asa cum intuitia ne-ar tenta sa credem. „Amazoanele. O poveste“ – cartea despre care au vorbit, la modul sublim, Adriana Babeti si Horia Roman Patapievici, la ultima intalnire din acest sezon al dialogurilor „Inapoi la argument“.

Inapoi la argument, cu Bronislaw Wildstein (editia XII)

din lume

Trecutul este baza viitorului nostru
Bronislaw Wildstein

Invitatul din mai al dialogurilor „Inapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici“ a fost Bronislaw Wildstein, scriitor, jurnalist, fost disident si fost presedinte al Televiziunii Poloneze. Discutia are titlul: „Cu Bronislaw Wildstein, despre trecutul care se încapataneaza sa nu treaca“. In 2005 Wildstein a pus în circulatie o lista a Institutului Memoriei Nationale in care erau trecuti fosti angajati ai politiei politice secrete comuniste si agenti informatori, starnind un nou val de controverse legate de impactul pe care trecutul comunist il mai poate avea asupra societatii actuale. In septembrie 2006, a fost decorat de catre presedintele Lech Kaczynski cu Crucea de Ofiter al Ordinului Renasterii Poloneze, pentru activitatea din opozitia anticomunista.