inapoi la argument

Despre Facebook, cu Teodor Baconschi

din lume

Teodor Baconschi a vorbit, în seara asta, despre portretul omului care stă pe Facebook. Cred că lucrurile ar fi fost şi mai interesante dacă s-ar fi făcut şi un portret al omului din spatele afacerii Facebook. Această reţea de socializare a adus pe lume nu numai narcisişti (dacă e să rămânem în contextul cărţii lui Baconschi, „Facebook. Fabrica de narcisism“), ci şi mulţi bani în conturile unora. Este o afacere de miliarde de dolari, cine poate nega asta?, şi un instrument perfect de manipulare.
Continue reading …

Cine a fost… De fapt, CINE ESTE Părintele André Scrima

din lume

„După ce şi-a revenit după un atac cerebral, a constatat că pierduse cu totul araba. Ca şi cum apăsase cineva pe delete şi tot ce era arabă, o limbă la care ţinea, în care recita, dispăruse“, povesteşte Andrei Pleşu, despre o felie din viaţa teologului André Scrima. Subiectul dialogurilor „Înapoi la argument“, de joi, 30 mai, André Scrima a adunat la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, un număr neaşteptat de mare de oameni. Aproape la fel de mulţi ca la întâlnirea cu Pr. Daniel Benga, prezent, şi el, în sală.

Continue reading …

Şapte ani fără Monica Lovinescu

din lume

Anii de formare din România, relaţia cu mama ei, anii plecării şi ai stabilirii la Paris. Pe scurt, acesta a fost planul „Întoarcerilor la argument“ de joi, 26 martie (anunţat la min. 15.22). Invitate, Ioana Pârvulescu şi Cristina Cioabă, subiectul întâlnirii, Monica Lovinescu.

Continue reading …

25 de ani de Humanitas

din lume

Humanitas CismigiuAstazi, Humanitas implineste 25 de ani. Printre multele evenimente din februarie, care marcheaza aceasta aniversare, a fost si dialogul dintre H.R. Patapievici si G. Liiceanu, din seria intalnirilor „Inapoi la argument“.
S-a vorbit despre reprosuri aduse acestei edituri de-a lungul timpului (min. 02.24, min. 27.15), despre debutul lui Patapievici (min. 20.55), cartile cel mai bine vandute si, in final, despre cum patrunde spiritul in lume, tema propriu-zisa a intalnirii (min. 30.04). Continue reading …

Un roman in America

din lume

Mircea S. MartinEditia a XVI-a, a „intoarcerilor“ la argument, l-a avut ca invitat pe Mircea S. Martin, medic chirurg roman stabilit in S.U.A. Cartea sa, „America, povestita unui prieten din Romania“, contine o serie de scrisori trimise, de-a lungul vremii, lui Gabriel Liiceanu. Nu sunt de acord cu cateva dintre lucrurile pe care le-am auzit aici, dar mai bine va las pe voi sa va faceti propria parere. Continue reading …

Inapoi la argument, cu Mirel Banica (editia XV)

din lume

Pelerinii adevarati nu sunt foarte vorbareti.
Mirel Banica

Invitatul editiei II, din noul sezon al dialogurilor moderate de H.R. Patapievici, a fost Mirel Banica, iar tema, „Despre fenomenul pelerinajelor in Romania contemporana“, un subiect fragil, in contextul unei dispretuiri generale a pelerinajelor, plecand de la televiziune, pana la mediul virtual. „Mass media, in loc sa transmita mesajul religios, il fabrica. Ti se spune ce sa faci la pelerinaj, ti se spune ca e inghesuiala, ti se spune ca sunt acolo tot felul de oameni de o categorie inferioara (…)“, argumenteaza Mirel Banica. Si concluzioneaza: „Ceea ce vedeti, nu dispretuiti, daca tineti la crestinismul nostru“.