din lume

Romascanii au talent

Roman nu este numai orasul in care Siretul se intalneste cu Moldova si nici doar locul in care s-a nascut Sergiu Celibidache. Cu atat mai putin, Roman nu va ramane “locatia” in care Elena Udrea si-a anuntat candidatura pentru un loc in Camera Deputatilor.

Orasul Roman este, inainte de toate, un oras al oamenilor de rand, simpli si firesti, maestri ai improvizatiilor, pe care nici o greutate nu pare sa-i doboare. De ce? Pentru ca au cu ce sa o care.

Timp de jumatate de an, din iulie, pana acum, recent, mi-au iesit in cale, de fiecare data cand am fost la Roman, mijloace de transport inedite. Pe Bogdan-Dragos, doi copii isi plimba mandri un carucior gata inmatriculat. “Da, tanti, am facut scoala, avem carnet”, imi spun ei cu gura pana la urechi. Mai inspre oras, pe Tudor Vladimirescu, un batranel se-ntoarce de la piata cu plinul facut – o fosta sacosa de cumparaturi cu roti transformata si “imbunatatita” cu o ladita din plastic. Curiozitatea locului ramane, insa, ceva cu totul si cu totul iesit din comun.

image

image

 

Pe Pacii, strada Pacii, o roaba parcata in fata unui birt de cartier sta in asteptare.
Desi o roaba nu ar trebui sa puna prea multe probleme, cea din imaginea de mai jos are ceva spectaculos. E un mini show pe doua roti, o fantezie dusa la extrem, prin felul in care a fost gatita cu candele, icoane, lumanari, beteala, buchete din flori de plastic, busuioc uscat, clopotei si benzi de tricolor. Si e cu atat mai interesanta, cu cat am gasit-o singura, pe o strada udata de ploaie, asteptand cuminte sa fie pusa din nou in miscare.

image

 

Mai relaxanta si mai domestica, tricicleta din gara are calitatea de a fi multifunctionala. Ea transporta nu numai lucruri, ci si oameni. Oameni de tot felul, mari si mici. Pare a fi o sareta, cu o roata in loc de cal. Dar nu e decat un alt mijloc de transport inedit, intr-un oras al oamenilor de rand, simpli si firesti.

image

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *