„Beznă vizibilă. Amintiri despre nebunie“ este o analiză lucidă, realistă și personală a episodului depresiv prin care a trecut William Styron, autorul celebrului roman „Alegerea Sofiei“.
După ce publică în „The New York Times“ un articol despre Primo Levi – plecând de la ideea că în fața automorții nu trebuie să fii uimit atunci când în spatele ei stă o depresie severă și că doar cei care trec prin ea pot înțelege -, William Styron este copleșit de valul de reacții primite din partea cititorilor.
Scriu despre cărți pe instagram.com/ ocarteintrofraza
Reacția neașteptat de vehementă m-a făcut să cred că ajutasem la descuierea unei debarale din care multe suflete abia așteptau să scape și să anunțe sus și tare că și ele trăiseră acele senzații despre care vorbeam eu. (William Styron, „Beznă vizibilă. Amintiri despre nebunie“)
Articolul îl proclamă pe Styron drept „zeu al depresiei“, titulatură pe care nu a plăcut-o deloc, dar care l-a obligat, într-un fel, să intre în acest rol. În octombrie 1990, la doi ani după publicarea articolului respectiv, apare „Beznă vizibilă. Amintiri despre nebunie“. Succesul este atât de mare, încât titlul se regăsește pe lista cărților de citit din bibliografia unor școli medicale.
Mini volumul de memorii este și un studiu de caz, și o descriere generalistă a depresiei. Studiu de caz, pentru că autorul își analizează propria suferință; descriere generalistă, pentru că face un scurt istoric al termenului/ bolii, dă exemple de personalități care au trecut prin depresie, aduce informații despre simptome, cauze, remedii.
Simptomele, în cazul lui William Styron, sunt (conform propriilor cuvinte): melancolia, sentimentul de oroare și alienare, anxietatea, confuzia, incapacitatea de concentrare mentală, scăpările de memorie, panica, lipsa oricărei reacții de plăcere față de lumea înconjurătoare, tulburarea programului normal de somn, disprețul de sine, senzația de a fi însoțit de un al doilea eu. Styron enumeră și cauzele depresiei, factorii principali care au declanșat-o, tratamentele, dar mai ales alegerea lui – ce anume l-a determinat să dea un pas înapoi în fața tentației sinuciderii.
„Beznă vizibilă. Amintiri despre nebunie“ lasă astfel gustul plăcut al unei lecturi optimiste și încurajatoare, pentru toți cei care trec prin această melancolie corozivă.
Câteva citate din „Beznă vizibilă. Amintiri despre nebunie“:
- „Depresia afectează în mod direct milioane de oameni, plus alte milioane care sunt rudele și prietenii victimelor.“
- „Pierderea, sub toate formele posibile, reprezintă placa turnantă a depresiei, fie în faza de evoluție a bolii, fie, mai curând, în faza ei de inițiere.“
- „Este foarte important pentru cei care suferă un atac de depresie, poate pentru prima dată, să li se spună – mai degrabă să fie asigurați – că maladia își va face mendrele, dar că ei o vor scoate la capăt în cele din urmă.“