1. Daca esti copil, fii sigur ca citesti multe carti. Petrece-ti majoritatea timpului facand asta, si nu altceva.
2. Daca esti adult, incearca sa citesti ce ai scris cu ochii unui strain sau, si mai bine, cu ochii unui dusman.
3. Nu-ti „romanta” vocatia. Poti sau nu sa scrii bine. Nu exista „un mod de a fi al scriitorului”. Tot ceea ce conteaza este ce lasi in pagina.
4. Evita-ti slabiciunile. Dar fa-o fara sa-ti spui ca lucrurile pe care nu le poti face nu merita sa fie facute. Nu-ti camufla neincrederea sub dispret.
5. Rezerva-ti un timp decent intre scrierea unui text si editarea lui.
6. Evita gastile, cercurile de prieteni, grupurile. Prezenta unei multimi in viata ta nu te va face sa scrii mai bine decat ai putea-o face.
7. Lucreaza la un calculator deconectat de la internet.
8. Protejeaza-ti timpul si spatiul in care scrii. Si tine-i pe toti la distanta, chiar si pe cei mai dragi tie.
9. Nu confunda laudele cu implinirea.
10. Spune adevarul, chiar daca o faci voalat – dar spune-l! Resemneaza-te cu faptul ca nemultumirea te va face toata viata trist.
carti
Cel mai iubit dintre pamanteni in 10 citate
din carti
O alta cheie de lectura pentru unul dintre cele mai frumoase romane din literatura romana
Farmecul acestor carti, considerate cele mai frumoase, consta in faptul ca sunt atemporale si aspatiale: pot fi citite oricand si oriunde. Nu presupun necesitatea unui hamac sub un palmier sau a unei guri de soba. Sunt ele insele si traiesc intens oriunde-ar fi si oricand s-ar afla: metrou, birou, fotoliu, vara, toamna, dimineata sau seara. Continue reading …
Filip Florian – despre scris, tabieturi si bufnite
din carti, din lume
Nu imi doresc sa ma recunoasca lumea. Imi doresc sa imi placa sa scriu.
Un roman care incepe cu un tunel in zapada, continua cu o poteca si se incheaga cu o intalnire magica – intalnirea dintre un copil si un adult. Asa a fost si intalnirea dintre cititori si Filip Florian, asta seara, la Carturesti Verona.
De Filip Florian am auzit prima data intr-o… librarie. Am vazut titlul Degete mici, scris cu rosu, in colectia Top 10+ de la Polirom, m-a atras teribil sintagma in sine si am cumparat cartea. De la primele pagini am intuit ceea ce urma sa fie “the beginning of a beautiful friendship”; astfel, dupa Degete mici au urmat Baiuteii (roman scris in tandem cu Matei Florian, fratele lui), Zilele regelui si recenta Toate bufnitele.
Continue reading …