din carti, din lume

Basescu pe ecranul tranzitiei

Tot ce incerc prin textele mele de-aici e sa am o comunicare cu niste oameni inteligenti. Nu le spun lucruri pe care ei sa nu le stie, dar macar putem sa ne amuzam impreuna.
(Cezar Paul-Badescu, „Pozitia ingrata a unui cronicar TV“, 2012)

Cezar Paul-Badescu - Umbre pe ecranul tranzitieiUmbre pe ecranul tranzitiei, cea mai noua carte semnata de Cezar Paul-Badescu, este o colectie de eseuri publicate timp de 10 ani, in Dilema Veche, in cadrul rubricii Cultura pe sticla. Volumul este structurat in trei capitole, Vremuri, Momente, Personaje si o Anexa, Nostalgii. Pentru a deschide pofta de citit, am ales (si transcris) articolul „Presedintele se abtine!“, publicat in 2012 si inclus in capitolul Personaje. De ce acest text? Pentru ca, desi este construit din sintagme stereotipe si formulari tocite preluate din limbajul reporterilor si al jurnalistilor autohtoni, „sfarseste“ prin a fi o mica bijuterie literara. Este expectativ ca o povestire a lui Sorokin si are forta vizuala a unui scurtmetraj. Sau este, pur si simplu, un text misto, care iti descreteste fruntea.


Presedintele se abtine!

Dragi telespectatori, urmariti principala emisiune de stiri a zilei.
Ca in fiecare zi a concediului prezidential, ne facem o datorie de onoare din a prezenta cate pahare de suc a baut presedintele la terasa, pe unde s-a mai scarpinat si cati pasi face cand danseaza cu prima doamna a tarii.
Aseara, putin dupa ora noua, Traian Basescu si sotia si-au incheiat ziua la o terasa din Olimp, asezati la o masa ferita de privirile trecatorilor si ale presei, dar cu vedere la scena, pe care au evoluat artisti de marca.
Prima doamna e putin nelinistita: ritmul alert l-ar putea ademeni pe presedinte, ceea ce nu e foarte indicat dupa recenta operatie. Seful statului alege insa sa ramana asezat la masa si sa schimbe priviri cu sotia, sorbind degajat din paharul pe care-l are in fata. Chelnerul care l-a servit ne-a declarat, in exclusivitate pentru postul nostru, ca presedintele a cerut un fresh de portocale, pe care i l-a preparat din doua fructe stoarse cu grija in fata a doi experti de la Serviciul pentru Paza si Protectie, iar prima doamna o cafea decofeinizata.
Chelnerul: Domnul presedinte este un om deosebit, cumpatat si se vede, dupa cum se poarta cu doamna lui, ca e un mare familist. La cererea mea, mi-a dat si un autograf pe nota de plata, pe care a achitat-o integral din fondurile proprii.
Urmeaza surpriza serii: solista de pe estrada face o dedicatie pentru Basescu si incepe sa cante celebra piesa a lui Céline Dion care a constituit coloana sonora a nu mai putin celebrului film Titanic. Pe Traian Basescu il invadeaza amintirile din perioada cand marea era a doua lui casa si devine ganditor. Pentru a iesi din starea de melancolie care, de altfel, nu-l caracterizeaza, presedintele-jucator da hotarat peste cap paharul de suc si isi invita consoarta la dans, in ciuda recomandarilor medicilor, care i-au prescris masuri foarte stricte pentru refacerea coloanei. Dupa ce se termina melodia, presedintele continua sa danseze si pe cea care urmeaza – pe care, desigur, interpreta, atenta la sanatatea lui Basescu, a avut grija sa o aleaga tot lenta. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca, in timpul dansului, care a durat sapte minute si treizeci si cinci de secunde, presedintele si-a strans de mai multe ori sotia, barbateste, in brate. La sfarsit, el s-a dus personal la o florareasa care era in apropiere si a cumparat un buchet de trandafiri, pe care i l-a inmanat galant doamnei Maria Basescu. Doamna Maria l-a primit cu un zambet.
Florareasa: Domnul presedinte este un om deosebit, cumpatat si se vede, dupa cum se poarta cu doamna lui, ca e un mare familist. Florile le-a achitat integral din fondurile proprii.
Dupa ce se intoarce impreuna cu consoarta la masa, presedintele isi stinge focul inimii cu inca un pahar de fresh pe care-l goleste pe nerasuflate. Desi obosit dupa partida de pe ringul de dans, Basescu intarzie tot mai mult pe terasa, fapt care le da curaj turistilor, care-l iau cu asalt pentru autografe sau fotografii. Presedintele se simte bine, se pozeaza cu copii, parinti sau bunici si imparte cu generozitate autografe. In timpul acesta, mai comanda doua pahare de suc.
Vreme de trei ore si jumatate, cat a stat pe terasa din Olimp, in ciuda lichidelor ingerate, presedintele Basescu nu a mers niciodata la toaleta si s-a abtinut eroic. Analistii sunt de parere ca aceasta situatie fara precedent se datoreaza dificultatii SPP de-a securiza toaletele. Dupa cum observa analistul militar Radu Tanase, proasta securizare a toaletelor de pe litoralul romanesc este o problema serioasa din perspectiva integrarii din 2007.
Radu Tanase: Chestiunea va trebui pusa in discutie la urmatoarea sedinta a CSAT, si este imperios necesar sa ne armonizam si la acest capitol cu legislatia UE. De altfel, presedintele este un om deosebit, cumpatat si se vede, dupa cum se poarta cu doamna lui, ca e un mare familist.
La ora 00:37, presedintele a parasit in graba terasa si asa s-a mai scurs o seara din viata cuplului prezidential. Ramaneti cu noi, pentru ca, dupa publicitate, vom vedea si cum se bronzeaza mezina familiei Basescu. Publicitate. (2006, Cezar Paul-Badescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *