Mult și din complezență se scria despre cărți și acum 70 de ani. „Scribii“, aplecați deasupra meselor șubrede, îmbătrâniți înainte de vreme și cu halate roase de molii. Cu toate astea, cronicarii de cărți o duceau mai bine decât cronicarii de filme, spune Orwell. Diferența o făcea timpul. Continue reading …
carte
Sunt o baba comunista. Cartea
din carti
Stiti care sunt cele 7 minuni ale comunismului? Unu: in Romania toata lumea are serviciu. Doi: desi toata lumea are serviciu, nimeni nu munceste. Trei: desi nimeni nu munceste, planul se face peste 100%. Patru: desi planul se face peste 100%, magazinele sunt goale. Cinci: desi magazinele sunt goale, toata lumea are ce manca. Sase: desi toata lumea are ce manca, nimeni nu e multumit. Sapte: desi nimeni nu e multumit, toata lumea aplauda.
Ar mai fi si o a opta minune, daca e sa ramanem in interiorul cartii lui Dan Lungu. Desi comunismul e detestabil pentru cei care l-au experimentat, pe altii ii face sa rada. Cel putin, cu asta am ramas eu dupa ce am citit romanul. Si cu inca ceva: cu o vaga definitie asupra fericirii. Continue reading …
Basescu pe ecranul tranzitiei
din carti, din lume
Tot ce incerc prin textele mele de-aici e sa am o comunicare cu niste oameni inteligenti. Nu le spun lucruri pe care ei sa nu le stie, dar macar putem sa ne amuzam impreuna.
(Cezar Paul-Badescu, „Pozitia ingrata a unui cronicar TV“, 2012)
Umbre pe ecranul tranzitiei, cea mai noua carte semnata de Cezar Paul-Badescu, este o colectie de eseuri publicate timp de 10 ani, in Dilema Veche, in cadrul rubricii Cultura pe sticla. Volumul este structurat in trei capitole, Vremuri, Momente, Personaje si o Anexa, Nostalgii. Pentru a deschide pofta de citit, am ales (si transcris) articolul „Presedintele se abtine!“, publicat in 2012 si inclus in capitolul Personaje. De ce acest text? Pentru ca, desi este construit din sintagme stereotipe si formulari tocite preluate din limbajul reporterilor si al jurnalistilor autohtoni, „sfarseste“ prin a fi o mica bijuterie literara. Este expectativ ca o povestire a lui Sorokin si are forta vizuala a unui scurtmetraj. Sau este, pur si simplu, un text misto, care iti descreteste fruntea. Continue reading …
De ce este Romania altfel?
din carti
Nu e un merit sa mergi corect, e o deficienta sa mergi stramb.
Proaspat iesita pe piata, cartea istoricului Lucian Boia e un dus rece pentru toti cei care au crescut la umbra ideii ca “avem sange roman”. Pe de alta parte, este si o explicatie cat se poate de coerenta a starii de fapt din Romania de azi. Continue reading …