Doi tipi, unul proaspat divortat, altul pe cale sa divorteze au transformat seara de 21 decembrie, la Teatrul de Comedie din Bucuresti, intr-un motiv de ras. “Un cuplu ciudat”, piesa regizata de Liviu Lucaci, a reusit sa transforme ceea ce se anunta a fi apocaliptic, intr-un argument de distractie.
Unul scrumeaza dezinvolt pe covor, celalalt dezinfecteaza pana si cartile de joc. Unul joaca poker pentru a face rost de bani, celalalt noteaza pe un carnetel tot ce cheltuieste. Si tot asa. Cum ajung sa locuiasca impreuna Oscar (Alexandru Conovaru) si Felix (Angel Popescu)?
Scriu despre cărți pe instagram.com/ ocarteintrofraza
Oscar, Murray, Speed, Vinnie si Felix sunt prieteni nedespartiti de poker, wisky si povesti. In fiecare vineri, se intalnesc acasa la Oscar (pentru ca, divortat fiind, nu locuieste cu nimeni) si joaca carti. Intr-una din seri, Felix intarzie neasteptat de mult. De ce? Oscar afla printr-un telefon de la sotia acestuia, ca tocmai i s-a intentat divort. Prietenii lui intra in panica – daca Felix intarzie pentru ca vrea sa se sinucida? – si pun la cale “tertipuri” pentru a-l ajuta. In momentul in care se aude soneria, iar Felix intra, mai palid decat de obicei, se declanseaza, practic, actiunea.
Vinnie, usor intarziat in reactii, bine caracterizat de Speed drept “stupid, tampit si imbecil” este genul de prieten bun la toate, util pentru ca altii se pot folosi de el. Este bagat in fata, atunci cand ceilalti nu au curajul sa o faca, are o existenta domestica banala si singurul lucru dupa care este innebunit sunt sandvisurile facute de Felix. Murray, politistul, vigilent si permanent pe faza, este autorul unor ziceri demne de retinut: “Intre ceea ce ai si ceea ce vrei sa ai e o intreaga civilizatie”; “12 ani nu inseamna un cuplu fericit, 12 ani inseamna un cuplu longeviv”. Si el este captiv intr-o casatorie monotona, dar se complace in aceasta relatie si nu doreste sa faca ceva pentru a iesi din ea. Speed este opusul lui Vinnie, inversul lui, exact ceea ce si-ar dori spectatorul sa fie Vinnie si nu e.
Oscar si Felix devin un “cuplu ciudat”, din clipa in care Oscar ii propune lui Felix sa se mute impreuna cu el pentru a se vindeca de divort. Inainte de a-i vedea convietuind, tot ce stim despre ei este faptul ca Oscar e “divortat, falit si lenes”, iar Felix “omul care sta in fiecare vineri seara pe scaunul ala si curata scrumiera”. Detalii importante, care vor “degenera” intr-o comedie pe cinste.
Contorizeaza totul prin “da” si “nu”, are spasme si i se infunda urechile, se manifesta groaznic cand si le desfunda, noteaza cu o meticulozitate extrema fiecare cheltuiala in parte si are mania curateniei. Mai grav de-atat, intelege greu dorinte simple, exprimate foarte clar si are tendinta sa controleze viata celorlalti. Si nu numai viata, si emotiile. De exemplu, cand Oscar le invita la el pe surorile Porumbel pentru o mica distractie, Felix le face sa planga si sa se intristeze, iar asta ii va castiga simpatia in fata celor doua. Felix le-a atins coarda sensibila, le-a induiosat si le-a trezit in ele sentimente nostalgice. Exact CEEA CE NU SI-A DORIT OSCAR. Cu toate acestea, Felix este singurul personaj care evolueaza; la sfarsit, el se va fi vindecat de tristetea divortului si va invata un lucru esential: indiferent de problemele personale, intalnirile cu prietenii nu trebuie sa se sfarseasca. “Casniciile vin si trec, dar jocul trebuie sa continue”, spune el.
Oscar stie ce vrea, isi asuma faptele, spune lucrurilor pe nume si nu se intoarce in trecut. Oscar este omul prezentului. Dezinvolt si lenes, are simtul umorului. “Traiesti singur in opt camere mizerabile!” ii reproseaza Murray. “Poate castig in seara asta la poker si imi iau si eu o matura!”, ii raspunde Oscar. Si totusi, ce invata el din aceasta experienta? Importanta detaliilor de ordin sentimental. Felix este cel care-l educa sentimental: dragostea trebuie intretinuta, mai ales cand este vorba de dragostea pentru copilul tau. Nu e suficient sa-i vorbesti copilului tau de pestisorul lui preferat doar la telefon. Este nevoie sa i-l si trimiti prin posta.