Stiati ca, in prima varsta a vietii am gazduit, in noi, o meteorica glanda endocrina a carei atrofiere este relationata cu imbatranirea? Dar ca nervul sciatic pleaca din bazin si ajunge pana in talpa? Poate da, poate nu. Oricare ar fi raspunsul, expozitia The Human Body, dincolo de controversele pe care le-a starnit de-a lungul timpului, reactiveaza sau improspateaza lectiile de anatomie din liceu. Continue reading …
muzeul antipa
Vreau sa scriu despre un taxidermist. Ce este un taxidermist? Un om care impaiaza animale (partea a doua)
din culise
Americanii sunt cei mai tari. Arata ce fac, cum fac. Europenii sunt mai inchisi, nu dau informatia asa usor. Americanii o dau, pe bani, dar o dau. Ei gandesc altfel. Daca esti bun, castigi, daca nu, nu.
Despre tehnici vechi si tehnici noi, despre uniforme nemtesti si despre destinul omoplatilor de urs. Dar, mai ales, despre maimutica tamarin – cum un corp inert, fara suflare, s-a transformat intr-o silueta in miscare, gata de atac. Despre toate acestea, tot cu Radu Pana. Continue reading …
Vreau sa scriu despre un taxidermist. Ce este un taxidermist? Un om care impaiaza animale (partea intai)
din culise
E ca un canon. Ca la icoane. Nu ai cum sa intervii, pentru ca iese altceva. Da, cauti sa imbunatatesti, pentru ca poate nu-ti iese mereu cum trebuie. Imbunatatesti cu fiecare animal pe care il faci.
Pe-o masa, o potarniche. Pe alta, un canar si-o rata salbatica. Pe un dulap, un sarpe cu clopotei, iar dupa doua usi uriase, un cocos de mesteacan. Intr-un sertar, gandaci de Madagascar si-o tarantula. Intre toate acestea, Radu. Lucreaza atent la omoplatii unui urs de pestera. Nu, nu suntem intr-un film, ci la Muzeul Antipa. In demisolurile lui, taxidermistii fac magii – dau viata animalelor, pasarilor, pestilor. Adica, fac arta. Arta de a reda iluzia realitatii. Continue reading …