din culise, din filme

Omul pasare. Povestea filmului, spusa de Mihai Grecea

In esenta, toti ne luptam cu timpul!
—Mihai Grecea

"Mami" Mihaita NicolaeAseara, l-am cunoscut pe Mami. Mi-ar placea sa-l cunoasteti si voi. Este protagonistul documentarului „Omul pasare“, in regia lui  Alexandru Mavrodineanu si Mihai Grecea, a carui premiera va avea loc pe HBO, joi, 23 octombrie, orele 20.00. Numele real al personajului principal este Mihaita Nicolae, dar in lumea aviatiei i se spune Mami sau Omul pasare. Si tot aseara, cu ocazia avanpremierii, am vorbit mai multe despre film cu Mihai Grecea, pentru care „Omul pasare“ este debutul regizoral (cinematografic!) absolut. Dar nu numai atat. „Omul pasare“ este si o experienta de viata alaturi de un om de la care a invatat, printre altele, ca zborul este un mod, o cale de a ramane tanar pana tarziu.


Cum l-ati gasit pe Mami?
Mihai Grecea: E o poveste comuna, pana la un punct, a mea si a lui Alex (n.r. Alexandru Mavrodineanu). Amandoi avem brevet de pilot, iar Alex i-a fost elev lui Mami. Eu, doar un admirator, sa spun asa. Toti de la Aerodromul Clinceni il stiu pe Mami, de fapt, toata lumea aviatiei il cunoaste. Printre aviatori, nu este un personaj necunoscut. Insa ideea de a face un film despre el, nu ne-a venit asa usor. Pentru ca se intampla urmatorul lucru: cand zbori, cand traiesti printre asemenea oameni, ii vezi mai degraba ca pe niste modele, ca pe niste eroi, nu prea vezi omul din spate, povestea lui, si-ti vine greu sa te atingi de ei. Si, intr-o zi, s-a petrecut chestia asta. Alex a venit cu ideea la mine si mi-a zis: „Bai, cum ar fi un film despre Mami?“.

 

Si cum i-ai raspuns?
„Bai, foarte tare! Hai sa ne gandim, hai s-o studiem!“. Am inceput sa scriem impreuna un scenariu pe care, ulterior, l-am prezentat la HBO ca proiect, iar ei s-au aratat foarte interesati.

 

HBO-ul a intervenit in scenariu?
Absolut deloc! Dimpotriva, am avut un fel de doctoring, sa spun asa, practic o contributie foarte importanta si foarte valoroasa a Hankai Kastelikova, producator HBO Europa, pentru zona de documentar. A facut cateva vizionari, ne-a facut un fel de tutoriat, de la distanta, cumva, cu inputuri foarte bune in ceea ce priveste dramaturgia.

 

Este primul vostru lungmetraj?
Alex este regizor, el a mai facut niste scurtmetraje. Eu sunt regizor de reclame, cinematografic, este debut absolut pentru mine.

Continuarea pe dinfilme.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *